Zo maakt u een tuinhuis fundering
Praktische tips voor het zelf maken van een tuinhuis fundering
Een mooi tuinhuis bij uw woning is natuur superleuk en handig. Helaas verandert die blijdschap soms in een nachtmerrie, doordat men vergeten is om een goede tuinhuis fundering aan te leggen. Verzakkingen, haperende deuren en ramen, vochtproblemen en andere ellende verpesten dan de lol van het hebben van een tuinhuis. Bij Snelleren geven we u een aantal praktische tips voor het maken van een goede tuinhuis fundering
Waar gaat u uw tuinhuis voor gebruiken?
Waarvoor gaat u uw tuinhuis gebruiken? De functie van uw tuinhuis bepaalt de opbouw van de fundering. Wordt het een schuur, een klusruimte of een buitenverblijf? De functie van uw tuinhuis bepaalt de dikte van de fundering.
Gesteldheid van de bodem
De ondergrond van uw tuinhuis moet voldoende draagkracht hebben om verzakkingen te voorkomen. Let er dus op dat de bodem compact is.
Leidingwerk bepalen
Een goede planning is noodzakelijk bij het plaatsen van een tuinhuis. Bepaal dus vooraf of u water en elektra wilt aanleggen en waar dat moet komen. Nadat het beton is geplaatst, wordt het moeilijker om dit aan te leggen.
Beton storten
Wij adviseren u om het beton te laten storten. Als u beton inkoopt bij een betoncentrale weet u zeker dat de kwaliteit goed is. U legt daarmee een goede basis voor uw tuinhuis.
Aan het werk
Een solide betonplaat vraagt om goede voorbereiding. Verwijder alle aanwezige graszoden en graaf de plek van het tuinhuis zo vlak mogelijk af tot onder het maaiveld. De bovenkant van de fundering moet boven het maaiveld uitkomen. Voor de randen van de betonfundering maakt u een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand van de bekisting is gelijk aan de bovenkant van de betonplaat.
Stevig, stabiel én waterpas
De ideale tuinhuis fundering is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Deze stijve constructie is minder gevoelig voor verzakkingen en scheuren. Bovendien kunt u de betonplaat glad afwerken, waardoor u meteen een vloer hebt voor uw tuinhuis.
Pas op voor vocht
Voorkom toekomstige vochtproblemen door een plastic folie te leggen. Zo houdt u optrekkend vocht tegen. Voor oppervlaktewater kunt u een helling, goot of grindbak aanleggen rondom het tuinhuis. En let op regenwaterafvoer: bepaal vooraf waar de regenpijp moet uitkomen.
Heeft u ook een tuinhuis? Wij horen graag wat u ermee doet en of er mogelijke problemen zijn opgetreden. Stuur uw verhaal naar Snelleren via het contactformulier.