skip to Main Content
Hoe Kun Je Hulp Bieden Bij Kinderen Van Gescheiden Ouders?

Hoe kun je hulp bieden bij kinderen van gescheiden ouders?

Tips om kinderen van gescheiden ouders te ondersteunen

Elk jaar horen ongeveer 90.000 kinderen in Nederland van hun ouders dat ze uit elkaar gaan. Dat is ronduit slecht nieuws voor die kinderen en een klap die voor vele kinderen maar lastig te verwerken is. Deze kinderen kunnen allemaal wel wat ondersteuning en begeleiding gebruiken. Maar de grote vraag voor veel mensen is: Hoe kun je hulp bieden bij kinderen van gescheiden ouders? We vertellen er in dit blog uitgebreid meer over.

Gevolgen voor kind bij scheiding ouders

De gevolgen voor kinderen van ouders die gescheiden zijn, of ouders die midden in een scheiding zitten, kunnen van uiteenlopende aard zijn. Waar kunnen ze last van krijgen? We noemen hier bijvoorbeeld een verstoorde rust, regelmaat en stabiliteit die vooral direct na de kan optreden. En verder kunnen ze last hebben van boosheid, angst, verdriet, eenzaamheid, onterechte gevoelens van schuld en het gevoel hebben dat ze partij moeten kiezen voor één van beide ouders. Ook kunnen ze problemen hebben met verhuizen: een ander huis, een andere plaats en/of een andere school. Kortom: de problemen zijn niet op één hand te tellen en verschillen per kind.

Aandacht geven aan kinderen van gescheiden ouders

In een gezin waarin een scheiding gaande is, kan het voor ouders na de scheiding lastig zijn om goed te blijven samenwerken met elkaar, met de kinderen en de combinatie daarvan. Wat u bij voorkeur niet direct moet doen, is het willen oplossen van alle problemen. De scheiding zelf oplossen is in de meeste gevallen een onbegonnen zaak. Maar ook is algemeen bekend dat de oplossing in meestal in de kinderen zelf zit. Wat kun je in dat geval juist wél voor de kinderen doen? Observeren, luisteren en vragen stellen is het devies! Bij kinderen van gescheiden ouders die vanwege de scheiding problemen ervaren, helpt uitdagen en inspireren. Geef die kinderen de nodige handvatten waarmee ze zelf inzicht kunnen krijgen in de oplossingen. Daarmee kunnen ze zelf stappen zetten om de lastige situatie en/of problemen als een kind van gescheiden ouders een plaats te geven en weer lekker van het leven te genieten. Want het kind zelf is de ervaringsdeskundige. En wie weten er nu beter hoe het is om te leven met gescheiden ouders dan zijzelf?

Hulp bij scheiding ouders

Hoe kun je hulp bieden bij kinderen van gescheiden ouders? Hierover hebben we hierboven hopelijk voldoende uit de doeken gedaan. Samenvattend is het het belangrijkst te zeggen dat je die kinderen probeert echt te bereiken en hen daarbij de benodigde support te bieden met als doel om ze even gelukkig, veerkrachtig, stressbestendig en kansrijk te laten zijn als alle andere kinderen van hun leeftijd.

Meer blogs lezen over kinderen? Klik daarvoor op deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *