skip to Main Content
7 Verschillende Soorten Metaalbewerking

7 verschillende soorten metaalbewerking

Technieken metaalbewerking uitgelegd

Waar zouden we zijn zonder metaal als bouwmateriaal in onze huidige maatschappij? Er zijn veel verschillende soorten metalen, zoals: staal, RVS en aluminium. Allemaal hebben ze hun eigen eigenschappen en kunnen na bewerking gebruikt worden als voorwerp of als onderdeel in een constructie. In dit blogartikel leest u meer over enkele technieken voor metaalbewerking.

Verschillende soorten metaalbewerking

Er zijn verschillende manieren om metaal te bewerken. Soms is het de bedoeling om het te delen en een andere keer moet het juist worden verbonden. Ook verspanende bewerkingen waarbij schroefdraad of een gat worden gemaakt zijn mogelijk. We bespreken 7 van de meest bekende soorten metaalbewerking hieronder.

1. Boren

Gaten boren, deze metaalbewerking spreekt natuurlijk voor zich. Er zijn speciale metaalboren verkrijgbaar die sterk en scherp genoeg zijn om zich een weg door metaal te snijden.

2. Ponsen

Hoe maakt u snel een gat in een metalen plaat? Dat gaat zeer eenvoudig met een ponsmachine. Dit zou u kunnen zien als een soort grote perforator. De vorm van de ponsnippel hoeft echter niet rond te zijn, maar kan met praktisch elke vorm worden gemaakt. Het op maat maken van een bepaalde ponsnippel is natuurlijk niet gratis, maar is ideaal voor veel herhalende metaalbewerkingen vanwege de snelheid.

3. Lasersnijden

Een snelle en nauwkeurige manier om een vorm uit een metalen plaat te snijden is met een lasersnijmachine. Hierbij verdampt een laser de contour van het voorwerp dat u uit de plaat wilt snijden.

4. Lassen

Wilt u metalen onderdelen met elkaar verbinden? Lassen is een welbekende metaalbewerking en veelgebruikte manier om metalen delen met elkaar te verbinden. Hierbij worden de beide onderdelen tegen elkaar in positie gezet en door middel van een spanningsboog plaatselijk vloeibaar gemaakt. Door het toevoegen van extra materiaal door middel van een lasdraad ontstaat een permanente verbinding.

5. Walsen

Bij walsen wordt een metalen plaat door een aantal zware rollen heen gedraaid. Hierdoor wordt de plaat gebogen. Het is zelfs mogelijk om een plaat zover te vervormen dat het een buis wordt.

6. Zetten

Wilt u staal onder een bepaalde hoek zetten? Dat kan op een zetbank. Ze zijn er in alle soorten en maten en zowel handbediend als hydraulisch.

7. Schroefdraad maken

Schroefdraad is een veelvoorkomende metaalbewerking en erg handig wanneer u een losneembare verbinding tot stand wilt brengen. Inwendige schroefdraad wordt aangebracht met een tap waarmee een soort scherpe schroef zich een weg door het metaal snijdt. Uitwendige schroefdraad (op een as) wordt gesneden op een draaibank. Dit kan met behulp van een metaalbeitel of een snijmoer.

Metaalbewerking laten uitvoeren door een specialist?

Niet iedereen die een onderdeel van metaal nodig heeft, heeft hiervoor de kennis, vaardigheid en de machines om metaal te bewerken. Gelukkig zijn er genoeg kundige metaalbewerkingsbedrijven die u of uw bedrijf hiermee kunnen helpen, zoals deze specialist metaalbewerking in Zuid Holland.

Wilt u meer leren over metaalbewerking? Laat het ons weten via het
contactformulier, dan kunnen we er misschien een vervolgartikel aan wijden.