skip to Main Content
Camerabewaking En Avg

camerabewaking en avg

Camerabewaking en AVG: wat mag wel en wat mag niet?

Camerabewaking en privacy volgens AVG

U wilt er natuurlijk voor zorgen dat uw eigendommen goed beveiligd worden. Of dat nu gaat om uw bedrijfspand, of gewoon thuis. Daarom zorgt u onder andere voor goed hang- en sluitwerk op de deuren en ramen, en neemt u eventueel extra beveiligingsmaatregelen zoals een (elektronisch) hekwerk of toegangscontrole. Ook wordt er vaak gekozen voor camerabewaking. Wanneer u camerabewaking wilt installeren, moet u wel rekening houden met privacy en de AVG. Hoe het precies zit met camerabewaking en de AVG, leest u in dit blog.

Houd u aan de AVG

De afkorting AVG staat voor Algemene verordening gegevensbescherming, en is een set regels waarmee de privacy van burgers binnen Europa beschermd wordt. Iedereen is verplicht om zich aan de AVG te houden. Dat betekent dus niet alleen bedrijven, maar ook particulieren. Ook wanneer u camerabewaking thuis wilt ophangen, zult u zich dus aan de AVG moeten houden.

Camerabewaking op de juiste manier installeren

Wat betekent de AVG nu precies voor wanneer u camerabewaking wilt ophangen? Wij zetten de belangrijkste regels voor u op een rij:

  • U mag alleen uw eigen bezittingen filmen, en niet die van anderen. Het huis of de tuin van de buren mag dus niet te zien zijn. Ook de openbare weg mag in principe niet op uw film staan. Wanneer uw woning direct aan een openbare weg grenst, kan het natuurlijk niet anders dan dat u een stukje openbare weg filmt. In dat geval moet u ervoor zorgen dat de privacy van voorbijgangers zo min mogelijk geschonden wordt.
  • U moet een reden hebben om te filmen. Die reden moet door de wet goedgekeurd zijn. U mag dus niet zomaar overal filmen.
  • Geluid wordt niet als noodzakelijk gezien, dus het is niet toegestaan om met geluid te filmen.
  • Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat ze gefilmd worden. Dit maakt u bijvoorbeeld kenbaar met een bord of sticker.
  • Er gelden speciale regels voor zogenaamde bijzondere persoonsgegevens.

Advies van een specialist

De regels die we hier genoemd hebben, zijn in principe vooral basisregels. Wij raden aan om vooraf nog goed onderzoek te doen hoe het zit met de privacywetgeving in uw situatie wanneer u camerabewaking wilt ophangen. Een specialist kan u hiermee ook verder helpen, en u bovendien voorzien van advies over de juiste camerabewaking voor u. Bijvoorbeeld deze hoge kwaliteit bekabelde camerabeveiliging systemen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *