skip to Main Content

Wat is smartengeld

Wanneer ontvangt u smartengeld?

Een ongeval of aanrijding zijn situaties waarbij u er alles aan doet om ze te voorkomen. Toch kan u hier niet altijd iets aan doen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Wanneer u bent aangereden, of een ander ongeval waar u niet zelf de oorzaak van bent, kan u smartengeld vragen. Smartengeld is een vergoeding van de immateriële schade na een ongeval of aanrijding, die u door toedoen van de tegenpartij heeft opgelopen. Wilt u meer weten over smartengeld? Wij vertellen u hier meer over.

Wat is immateriële schade?

Vaak wordt er na een ongeval voornamelijk gefocust op de materiële schade, zoals reparatiekosten, verlies van inkomsten of kosten voor huishoudelijke hulp. Toch kan de immateriële schade ook hoog oplopen. Een ongeval kan namelijk voor pijn, depressiviteit of verdriet zorgen. Ook kan u op lange termijn last krijgen van ernstige emotionele of psychische schade, zoals gederfde levensvreugde.

Smartengeld claimen

Uw zaak moet aan een aantal voorwaarden voldoen om smartengeld te kunnen claimen. Allereerst moet er een tegenpartij zijn waarop u de aansprakelijkheid van uw schade kan stellen. Vervolgens moet u kunnen bewijzen dat de tegenpartij daadwerkelijk aansprakelijk is voor het ongeval. Tot slot moet u bewijs hebben dat het ongeval de oorzaak is van uw schade. Is dit in uw situatie het geval? Dan kan u een financiële compensatie van de tegenpartij vragen. Er dient voor een smartengeldvergoeding wel een medische eindsituatie te zijn.

Smartengeldvergoeding vaststellen

Het uitdrukken van emotionele en psychische schade in geld is vrij lastig. Er spelen daarom veel factoren een rol bij de totstandkoming van uw smartengeldvergoeding. Deze factoren zijn:

  • De duur van uw genezingsproces
  • De duur van uw opname in een ziekenhuis en/of revalidatiecentrum
  • Het aantal medische behandelingen en de ingrijpendheid hiervan
  • Uw leeftijd
  • De verminking, littingens en blijvende beperkingen
  • De invloed op uw vrijetijdsbesteding, zoals hobby’s en sport
  • De invloed op uw werk, bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid

Vond u dit interessant en wilt u hier meer over leren? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *