skip to Main Content

Symbolen rondom het overlijden van een baby

Vlinders, sterretjes en regenbogen

Het overlijden van een baby is een verschrikkelijke gebeurtenis. Het voelt heel onnatuurlijk en brengt veel verdriet met zich mee. Een baby die is overleden wordt ook wel een ‘vlinderbaby’ genoemd. Het kindje dat wordt geboren na het overlijden van een eerdere baby wordt vaak ook een ‘regenboog baby’ genoemd. Vlinders, sterretjes komen vaak voor als symbool voor op grafmonumenten voor een overleden baby. Een regenboog staat juist voor hoop: na regen komt zonneschijn. De ouders van een regenboog baby krijgen tijdens de zwangerschap vaak te maken met hele nieuwe emoties en associaties.

Vlinders en regenbogen op geboortekaarten en kleding

Een vlinderbaby heet zo omdat de ouders dit soms ook wel zo ervaren: ze hebben heel even in contact met hun baby gestaan en daarna is deze weg gefladderd als een vlindertje. De ouders van een regenboog baby kunnen allerlei gevoelens ervaren zoals schuldgevoelens naar de vlinderbaby of de angst dat de zwangerschap weer niet goed zal gaan. Het symbool van de regenboog biedt uitkomst om te kunnen uiten dat de ouders heel gelukkig zijn met het nieuwe kind maar dat ze hun vlinderkindje zeker niet zijn vergeten. Dit laten ze dan zien door de symboliek van de regenboog, zo plaatsen ze een regenboog op social media of zetten ze er een op het geboortekaartje van de regenboog baby.

Een eerbetoon aan het vlinderkindje

Sommige ouders maken zich zorgen dat ze door de geboorte van hun regenboog baby de band met hun overleden kindje zullen verliezen. Een mooi monumentje voor het vlinderkindje kan hierbij helpen. De ouders hebben zo een plekje waar ze naartoe kunnen gaan om hun kindje te herdenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *