skip to Main Content
Tips Voor Antifouling Aanbrengen

Tips voor antifouling aanbrengen

Leren over antifouling aanbrengen

Als u een eigen boot heeft, dan weet u hoe leuk het is om te varen. Het is echt een genot. Vooral wanneer het buiten lekker warm is, kunt u prima op de boot vertoeven. Maar als booteigenaar heeft u vast ook wel het jaarlijks terugkerende ritueel van antifouling aanbrengen meegemaakt. Antifouling aanbrengen is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw sloep, tender, motorjacht of zeiljacht in goede staat blijft. Als u dit niet doet, kan dat een aantal nadelige gevolgen hebben. In dit blog vertellen we u meer over het aanbrengen van antifouling. We leggen uit waarom dit belangrijk is, welke antifouling geschikt is voor uw boot en hoe u dit moet aanbrengen.

Waarom antifouling op uw boot aanbrengen?

Antifouling betekent anti-aangroei. U gaat dus de aangroei op uw boot tegen als u antifouling laat aanbrengen. En het is heel belangrijk om dit tegen te gaan, want aangroei kan vervelende gevolgen hebben voor uw boot. Denk hierbij aan:

  • Het wordt moeilijker om de boot schoon te maken
  • De boot verliest zijn snelheid
  • De boot reageert minder direct en dus wordt de bestuurbaarheid van de boot minder
  • Het brandstofgebruik van de boot wordt hoger

Welk soort antifouling?

We kunnen grofweg drie soorten antifouling onderscheiden. De eerste is zelfslijpende antifouling. De zelfslijpende antifouling schuurt zichzelf als het ware tijdens het varen. Dit gebeurt door de wrijving van het water. Deze soort is aan te brengen op een oudere laag. Vervolgens hebben we de harde antifouling. Hierbij blijft de laag intact en logen enkel de werkzame stoffen uit de laag gedurende het vaarseizoen. Voornamelijk voor boten die regelmatig getailleerd worden, is deze soort geschikt. Tot slot is er de biocide vrije antifouling, een antifouling met een niet aanhechtende, gladde, lage oppervlakte-energie-afstotende coating. Onder invloed van luchtvochtigheid hardt deze soort antifouling uit.

Hoe kan ik antifouling aanbrengen?

Antifouling aanbrengen is tijdrovend en intensief. Voordat u antifouling gaat aanbrengen moet u namelijk eerst de oude laag verwijderen. Laat dit over aan een expert. U bent er dan zeker van dat het aanbrengen goed gebeurd. Zo hoeft u zich geen zorgen meer te maken over aangroei.

Wilt u meer leren? Klik hier voor een overzichten van onze tutorials.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *