skip to Main Content
Verschil Tussen Serie- En Parallelschakeling Zonnepanelen

Verschil tussen serie- en parallelschakeling zonnepanelen

Weet u het verschil?

Bent u al overgestapt op zonne-energie? Telkens meer Nederlanders doen het. Zonne-energie is namelijk één van de meest duurzame maatregelen om op uw energiekosten te kunnen besparen. Het levert een win-winsituatie op. Energie opgewekt uit zonnepanelen is namelijk zowel goed voor uw portemonnee als voor het milieu. Maar hoe kunt u de zonnepanelen het beste laten aanbrengen? Het is mogelijk om ze serie of parallel te schakelen. In dit blog vertellen wij u wat het verschil is en welke vorm het meest geschikt is voor uw situatie.

Wat is een serieschakeling?

In een serieschakeling worden onderdelen achter elkaar in de stroomkring aangesloten. De stroom wordt doorgegeven van het ene onderdeel naar het andere onderdeel. De stroomkring die ontstaat bij serie geschakelde zonnepanelen, is te vergelijken met een snoer kerstlampjes. De stroom is in deze schakeling overal gelijk. Maar geeft een onderdeel geen stroom door? Dan krijgen de andere onderdelen ook geen stroom meer.

Voor- en nadelen van serieschakeling

Wanneer u de zonnepanelen serie laat schakelen, profiteert u van een aantal voordelen:

  • Serieschakeling is goedkoper, want er zijn minder onderdelen nodig
  • Er treedt minder (warmte)verlies op bij serieschakeling
  • Gelijkspanning wordt makkelijker omgezet in wisselspanning

Maar helaas zitten er ook enkele nadelen aan:

  • Zoals we eerder al zeiden: wanneer een onderdeel geen stroom meer doorgeeft, krijgen andere onderdelen ook geen stroom
  • Hierbij geldt ook dat wanneer één zonnepaneel minder stroom levert, de andere zonnepanelen ook minder goed presteren

Wat is een parallelschakeling?

In een parallelschakeling worden de zonnepanelen individueel aangesloten op dezelfde spanningsbron. Ieder onderdeel wekt dus zelf stroom op en kan deze stroom doorgeven. Valt er een onderdeel uit? Dan is er niets aan de hand. De rest kan nog prima functioneren.

Voor- en nadelen van parallelschakeling

Parallel geschakelde zonnepanelen hebben als voordeel dat ze elkaar niet beïnvloeden. Als er een zonnepaneel minder presteert, heeft dit geen effect op de prestaties van de andere zonnepanelen. Het nadeel van een parallelschakeling is dat dit prijziger is. Maar in de meeste gevallen levert het u meer op dan dat het u kost.

De keuze tussen serie- en parallelschakeling

Kiest u voor serie- of parallelschakeling? Vooral het soort dak dat u heeft, speelt een belangrijke rol bij deze keuze. Wanneer er regelmatig schaduw op uw dak valt, zijn parallel geschakelde zonnepanelen beter geschikt. Heeft u hier nog vragen over? Dan kunt u ze stellen via ons contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *